ONDERWIJS

Al reeds, nog niet

Jasper Meganck

19 maart 2020

Toen ik deze week naar het nieuws keek, vertelde een vijftigjarige man dat hij in zijn leven nog nooit een crisis als deze meegemaakt had. We leven gevoelsmatig in een intense en tegelijkertijd ook een bizarre tijd. Voor sommigen lijkt het alsof er niets aan de hand is en klinken de maatregelen als een overbodige zaak, en voor anderen voelt het dan weer alsof ze elk moment besmet kunnen raken met het nieuwe virus. Ons sociaal leven zit op een laag pitje en sommigen van ons zitten zelf zonder werk.

Normaal wanneer we als mens problemen tegen het lijf lopen, proberen we terug te vallen op gebeurtenissen die vroeger plaatsvonden. Ik heb het dan over levenslessen of gebeurtenissen uit het verleden die ons kunnen leren hoe we nu met de situatie om moeten gaan . Indien we niet op iets terug kunnen vallen, proberen we rondom ons te kijken. We zoeken naar mensen die met dezelfde soort situaties te maken hadden, vragen aan hen tips en proberen te kijken hoe we dat kunnen toepassen.

Toen ik de uitspraak van die vijftigjarige man op het nieuws hoorde, bedacht ik mij dat de mensen die op deze aardbol rondlopen, nog weinig ervaring hebben met een wereldwijd probleem als het Coronavirus. Onze regeringen zijn voortdurend in overleg over hoe we dit nu het best kunnen aanpakken. Voor ons is het ook zoeken hoe we onszelf een houding moeten aanmeten in deze periode.

Het mooie aan christen zijn, is dat als we ons geen houding weten te geven, en we niet terug kunnen vallen op eerdere ervaringen, we nog altijd terug kunnen vallen op de Bijbel. Toen ik net tot bekering kwam, zei een prediker dat de Bijbel een geweldig boek is dat je in elke situatie van het leven kan toepassen. De Bijbel staat vol wijsheden en beloften van God waardoor we een heldere kijk krijgen op de situatie. Als we onze zorgen maken en angst ervaren, is de Bijbel een mooi boek waardoor we onze innerlijke rust kunnen terugvinden. Psalm 91 bijvoorbeeld , is een tekstgedeelte wat ons inzicht geeft in wie God is.

 

“Wie in de beschutting van de Allerhoogste woont en overnacht in de schaduw van de Ontzagwekkende, zegt tegen de Heer: ‘Mijn toevlucht, mijn vesting, mijn God, u vertrouw ik.’ Hij zal je redden van elke valstrik en je beschermen voor elke dodelijke ziekte. ” (Psalm 91:1-3)

Toen ik deze tekst deze week las, overviel mij onmiddellijk het gevoel van veiligheid. Ondanks alle berichten van de media, vond ik het zo bijzonder dat de Bijbel letterlijk zegt dat God ons wil beschermen voor elke dodelijke ziekte en dat God onze toevlucht is. De dagen daarna bedacht ik mij dat we in twee werkelijkheden leven. Ondanks dat we het dodental omhoog zien gaan, lezen we dat God ons wil beschermen van elke dodelijke ziekte.

De volgende vraag komt dan omhoog: “Welke van deze twee werkelijkheden is de echte?” Ik denk dat ze beiden echt zijn. Gods realiteit is er al, en wordt ook soms zichtbaar. Een theoloog op de Bijbelschool waar ik vroeger zat, benoemde dit als: “Het is er al reeds, nog niet.” Denk hierbij aan de Bijbelteksten waar er staat dat Gods Koninkrijk komt of aan het komen is, en tegelijkertijd aan de andere teksten waar staat dat het Koninkrijk al gekomen is. Gods realiteit is er al reeds, maar nog niet volledig zichtbaar in alles wat doen.

De vraag in deze tijden is: “Aan welke realiteit geef jij het meest aandacht? Welke van de twee heeft het meeste gezag in jouw leven?” Daarmee bedoel ik niet dat we één van de twee realiteiten compleet moeten negeren. We moeten nuchter blijven omgaan met de dingen die op ons pad komen, al geloof ik wel dat we onze hoop mogen vestigen op wat God wil doen, dat we mogen verwachten dat Gods realiteit doorbreekt in onze levens.

“Als we nu echter al zouden zien wat we hopen, zou het geen hoop meer zijn. Wie hoopt er nog op wat hij kan zien? Maar als wij hopen op wat nog niet zichtbaar is, blijven we in afwachting daarvan volharden.” (Romeinen 8 : 24-25)

 

 

Perspectief

De winter is niet mijn favoriete seizoen. Ik ben een zonnepaneeltje avant-la-lettre. Een zonnige zomer laadt steevast mijn ingebouwde batterijen op. Van die opslag in mijn cellen, kan ik in september dan nog heerlijk nagenieten.

Lees meer

(Over)leven

Ik beken. Ik scroll regelmatig een kwartiertje door gedachten van anderen. Hier en daar verschijnt een grappige quote en lacht een gelukzalige foto me toe. Leuke buurtinitiatieven bereiken mijn virtuele voordeur.

Lees meer

Iets over brood bakken

De bloem was vorige week helemaal uitverkocht in de meeste supermarkten. Iedereen ging aan het bakken: brood, cake en natuurlijk koekjes met de kids. Niks zo heerlijk in je huis als de geur van vers gebak.

Lees meer

De Shelter vzw
Aarschotsesteenweg 707
3012 Wilsele
BE0543.880.978
RPR Leuven