ONDERWIJS

Een kostbaar medicijn

Karolien Deraeve

27 maart 2020

– Vrijdag 12 uur    – 

Kaarsen

Applaus

Witte lakens

Virtuele knuffels

Schattige stoepkrijtboodschapjes

Een bijzonder burenbalkonconcert

– Vrijdag 12 uur    – 

Het land ligt bijna stil. Bijna, niet helemaal. In sommige sectoren is het net meer dan ooit alle hens aan dek. Er groeit in de wereld steeds meer bewondering voor de groep die door blijft gaan, voor de moed, het verantwoordelijkheidsgevoel en het doorzettingsvermogen die worden getoond.

Deze gedachten van dank krijgen vorm in daden en met z’n allen zetten we hen in de bloemetjes deze week, die helden! Niet echt, natuurlijk, want in deze tijd van ‘lockdownlight’ is de bloemenwinkel gesloten. Net zoals de klerenwinkel. En ja, ook de kinesist, het zwembad, de bibliotheek, de markt, de speeltuinen. Zelfs de zee. En de kerk. Zeker de kerk. Tenminste, het gebouw waarin we samenkomen wordt gesloten. Plots zijn wij, in deze periode van sociaal geroezemoes, helemaal op onszelf aangewezen. We connecten nog wel online, maar ervaren toch een gemis. Het voelt vreemd. Het vervreemdt.

Het brengt mij in deze weken voor Pasen in gedachten naar één van mijn persoonlijke bijbelhelden: Paulus. Ook hij was een welzijnswerker- leraar -zorgverlener- coach die keer op keer standhield toen hij ‘in lockdown’ werd geplaatst. Achter tralies, op een boot, in een kazerne… De ooit zo gevaarlijke christenjager bleek plots zelf één van de grootste verspreider van een virus dat bijzonder gevaarlijk werd geacht en niet in zijn nekvel te grijpen was: het geloof in genade, een boodschap van hoop!

Paulus vertelt vol overtuiging dat het leven op aarde waarin we het moeilijk hebben, waarin lijden aanwezig is, slechts een fase is. Dat wat er ook gebeurt, ondanks mensen en machten, vandaag of in de toekomst, of we nu leven of sterven, dat niets ons zal kunnen scheiden van de liefde van de Heer.

Wat dus ooit als bedreigend virus werd gezien, bleek een kostbaar medicijn. Maar het werd de afgelopen eeuw gedegradeerd tot eentje uit grootmoeders tijd. Dus heel misschien… Als we nu, in 2020, nu we weer naar antwoorden en oplossingen voor een bedreigend virus zoeken dat recept eens te voorschijn halen, dat recept van dat medicijn dat leven biedt. Misschien ontdekken we dan opnieuw het leven waarin we weer echt zullen leren kijken naar wat belangrijk is: omhoog en om ons heen!

– Vrijdag 12 uur    – 

Om in de tussentijd geestelijk gezond te blijven neem ik in elk geval elke dag een slok van Zijn Woord, een scheutje vitamine B(ijbel). Ik kies tegenwoordig nog bewuster om uit te reiken naar boven, zoals de grote helden van weleer; zodat ik altijd terug kracht vind om uit te reiken om me heen en ik ook een kleine held van vandaag mag zijn.

 

Perspectief

De winter is niet mijn favoriete seizoen. Ik ben een zonnepaneeltje avant-la-lettre. Een zonnige zomer laadt steevast mijn ingebouwde batterijen op. Van die opslag in mijn cellen, kan ik in september dan nog heerlijk nagenieten.

Lees meer

(Over)leven

Ik beken. Ik scroll regelmatig een kwartiertje door gedachten van anderen. Hier en daar verschijnt een grappige quote en lacht een gelukzalige foto me toe. Leuke buurtinitiatieven bereiken mijn virtuele voordeur.

Lees meer

Iets over brood bakken

De bloem was vorige week helemaal uitverkocht in de meeste supermarkten. Iedereen ging aan het bakken: brood, cake en natuurlijk koekjes met de kids. Niks zo heerlijk in je huis als de geur van vers gebak.

Lees meer

De Shelter vzw
Aarschotsesteenweg 707
3012 Wilsele
BE0543.880.978
RPR Leuven