ONDERWIJS

Goede Vrijdag

Micha Visee

10 april 2020

Wat is er in hemelsnaam goed aan ‘Goede Vrijdag’?

Het is de maand maart in het jaar 2004 en met enkele mensen van de kerk hebben we afgesproken om naar de film te gaan. Bij gebrek aan Netflix werd toen massaal naar de bioscoop gegaan. We gingen die avond naar ‘The Passion of the Christ’, een film bestempeld als 16+ en het duurde niet lang voor ik doorhad waarom.

Het is de verfilming van de laatste 24 uur in het leven van Jezus Christus, met een grote focus op het lijden dat Jezus onderging. De passages die ik en een goede vriend te zien kregen, hakten er behoorlijk in. Natuurlijk had Hollywood zijn invloed gehad op de verhaallijn, die niet altijd strookte met wat de Bijbel ons leert. Toch maakte het immense lijden van één persoon een diepe indruk op mij. Ik werd door de scènes die passeerden als het ware murw geslagen in mijn comfortabele stoel. De duurbetaalde cola en snoepjes van Kinepolis smaakten mij niet meer.

Ik kon er niet mee weg hoe Jezus het lijden gelaten onderging en daarbij absoluut niets bespaard bleef. Alle bekende elementen werden onomwonden getoond: de zweepslagen, de doornenkroon, de spot van omstaanders, de helse wandeling naar Golgotha, de spijkers die in de polsen werden geslagen, het oprichten van het kruis, de trage doodstrijd,… Ik reed die avond met de fiets naar huis denkend aan de beelden vol met lijden en dacht: Wat is er in hemelsnaam goed aan ‘Goede Vrijdag’?

 

Jezus is komen terug kopen wat van hem was

Waarom is ‘Goede Vrijdag’ goed nieuws? Om die vraag te beantwoorden dienen we uit te zoomen, even weg uit Jeruzalem ten tijde van Jezus’ kruisiging om te kijken naar het breder plaatje, het perfecte plaatje dat God voor ogen had toen hij de mens maakte.

God zei toen: ‘Laten wij mensen maken…’ (Genesis 1:26) God, Jezus en de Heilige Geest in perfecte harmonie met de mens totdat de mens besliste uit deze relatie te stappen, de perfecte harmonie eenzijdig op te zeggen. Vanaf die dag heeft God op velerlei manieren zijn hand uitgereikt naar de mens maar tevergeefs…

De mens bleek niet in staat om uit eigen kracht de weg terug te vinden naar de Vader. De hand zou vanuit de hemel opnieuw uitgereikt moeten worden naar de mens.  Met Kerst gedenken we dat Jezus zijn heerlijkheid in de hemel aflegde om te komen wonen onder ons. De eindbestemming was toen al duidelijk en bij het binnengaan in Jeruzalem kent Jezus de opdracht van Zijn vader.

Op Goede Vrijdag wordt het ultieme offer gebracht om de weg tussen God en mens weer vrij te maken. De ongehoorzaamheid van één mens in de tuin van Eden werd teruggedraaid door de volledige gehoorzaamheid van Jezus, die zonder zonde zichzelf liet leiden naar de dood. De dood werd overwonnen en Jezus haalde terug wat van hem was: de mogelijkheid voor de mens om een eeuwige relatie te hebben met God de Vader.

Johannes 3:16: Want God had de wereld zo lief dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.

Waarom is Goede vrijdag goed nieuws? Omdat Jezus is komen terug kopen wat reeds van Hem was. De relatie tussen mens en God die de mens in Genesis heeft weggegooid is hij komen herstellen.

Marcus 10:45: Want de Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en Zijn leven te geven als losgeld voor velen.

Daarom kunnen wij vol verwachting uitkijken naar Paaszondag. Want het evangelie is in essentie niet de boodschap van een Man die hangt aan een kruis op vrijdag, maar van een Man die opstond uit het graf op zondag. Die Zijn leven heeft gegeven, zodat ook jij kan ingaan op de uitnodiging God te leren kennen tot in eeuwigheid.

 

 

Micha’s TOP 3 Films, gekeken in de cinema: 

1) Gladiator
2) The Italian Job
3) Free Willy 2 (Als kind)

Perspectief

De winter is niet mijn favoriete seizoen. Ik ben een zonnepaneeltje avant-la-lettre. Een zonnige zomer laadt steevast mijn ingebouwde batterijen op. Van die opslag in mijn cellen, kan ik in september dan nog heerlijk nagenieten.

Lees meer

(Over)leven

Ik beken. Ik scroll regelmatig een kwartiertje door gedachten van anderen. Hier en daar verschijnt een grappige quote en lacht een gelukzalige foto me toe. Leuke buurtinitiatieven bereiken mijn virtuele voordeur.

Lees meer

Iets over brood bakken

De bloem was vorige week helemaal uitverkocht in de meeste supermarkten. Iedereen ging aan het bakken: brood, cake en natuurlijk koekjes met de kids. Niks zo heerlijk in je huis als de geur van vers gebak.

Lees meer

De Shelter vzw
Aarschotsesteenweg 707
3012 Wilsele
BE0543.880.978
RPR Leuven