ONDERWIJS

Iets over brood bakken

Evelien Hakelbracht

15 april 2020

De bloem was vorige week helemaal uitverkocht in de meeste supermarkten. Iedereen ging aan het bakken: brood, cake en natuurlijk koekjes met de kids. Niks zo heerlijk in je huis als de geur van vers gebak. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik enorm kan genieten van eten maken en een voorliefde heb voor gezonde voeding. Dit bracht me dan ook bij zuurdesembrood.

Dat is brood waar geen gist gebruikt wordt om het te laten rijzen, maar desem. Daardoor is het makkelijker te verteren en heeft het een specifieke zurige smaak. Desem ontstaat door een natuurlijk proces van fermenteren. Net zoals bij yoghurt, kombucha, kefir, waar je een soort moederbacterie kweekt die je dan in kleine beetjes toevoegt om het geheel te veranderen. Zo ging ik aan de slag met water en bloem voor het kweken van ons eigen ‘moederdeeg’. Desem kom je ook heel wat keren tegen in de Bijbel. Vooral omdat het vroeger de enige manier was om brood te maken, maar ook omdat het mooi is om vergelijkingen op te baseren.

Zo lezen we in Marcus 8:15 dat Jezus zegt tegen zijn leerlingen dat ze moeten oppassen voor het ‘zuurdeeg van de farizeeën en van Herodes’. Ik vergelijk het graag met het ‘fake news’, de nieuwsberichten de hele dag lang en alle rampberichten van het Coronavirus in deze dagen. Als je niet oplet, word je verteerd met angst en onrust. Natuurlijk moeten we onze overheid respecteren, de regels volgen en voorzichtig zijn. Maar laat ons bewust zijn van waar we onze aandacht aan geven en doordrongen van worden: hoe de Heer zal voorzien?

In de Joodse traditie moet al dit zuurdeeg worden opgeruimd voordat het Joodse paasfeest, Pascha, begint (zie exodus 12:15 en exodus 13:37). Het zuurdesem staat symbool voor alles wat slecht en zondig is, wat moet worden opgeruimd voordat je het Pascha viert. Het Pascha wordt ook wel het ‘Feest van het Brood zonder Gist’ genoemd. In andere woorden: het feest van het volk dat zuiver is, en niet vervuild met slechte zaken. Vandaar ook dat mensen een tijd van vasten nemen voor Pasen. Dit kan ook helpen om grote schoonmaak te houden in onze ziel. Nu we zo wat verplicht zijn om te vasten in sociaal contact en samenkomsten, is het wel eens een moment om stil te vallen en je ziel te onderzoeken.

Ook Paulus gebruikt zuurdesem als voorbeeld voor slechtheid. Een klein beetje gist beïnvloedt het hele deeg: door de invloed van een slechte man wordt een hele groep slecht (1 Korintiërs 5:6-8). Je kan het ook van de positieve kant bekijken. Zo kan één goede actie, een hele groep veranderen in de positieve zin. Dit moedigt mij ook aan om vol te houden in het goede, ook al is het maar klein.

Alleen in Mattheus 13:33 – toch wel mijn favoriete boek zeker- wordt zuurdesem als positief voorbeeld gebruikt. Het zuurdeeg staat hier symbool voor de kracht van Gods Koninkrijk. Het begin lijkt klein, maar heeft veel invloed. Zo leer ik ook van het maken van mijn ‘moederdeeg’ voor zuurdesembrood: het begint klein en elke dag moet het gevoed worden met meer bloem en water. Daarnaast oefen ik mijn geduld want het heeft tijd en rust nodig. En als het fout gaat, kan je gewoon opnieuw beginnen.

Veel bakplezier!

 

Perspectief

De winter is niet mijn favoriete seizoen. Ik ben een zonnepaneeltje avant-la-lettre. Een zonnige zomer laadt steevast mijn ingebouwde batterijen op. Van die opslag in mijn cellen, kan ik in september dan nog heerlijk nagenieten.

Lees meer

(Over)leven

Ik beken. Ik scroll regelmatig een kwartiertje door gedachten van anderen. Hier en daar verschijnt een grappige quote en lacht een gelukzalige foto me toe. Leuke buurtinitiatieven bereiken mijn virtuele voordeur.

Lees meer

De Shelter vzw
Aarschotsesteenweg 707
3012 Wilsele
BE0543.880.978
RPR Leuven