ONDERWIJS

Mixed feelings

Ilja Visee

05 april 2020

Stil, ingetogen, eenzaam en alleen, als enige wetend wat er over enkele dagen met je ging gebeuren. Je beste vrienden snapten er nog steeds niks van, maar je kon het ze niet kwalijk nemen. Je stuurde twee mensen op pad om een gepast “voertuig” te halen. Ze keerden terug met één van de meest ecologisch verantwoorde opties. Ze improviseerden snel een behoorlijk zadel en op het moment dat je de stad binnenreed op die ezel, barstte het feestgedruis los.

De stad stond in rep en roer. Mensen legden hun mantels voor je neer, rukten palmtakken van palmbomen en zwaaiden ermee in het rond, luidkeels roepend dat de Koning eraan kwam. Een menigte die voor je uitrende, een menigte die achter je aankwam.

Allen scandeerden ze hetzelfde: “Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer.” Sommigen herkenden je meteen, anderen vroegen zich juist af wie je was. Je liet je afzetten bij het huis van je Vader, maar merkte dat de huidige bewoners er een rovershol van hebben gemaakt. Al roepend stelde je orde op zaken en smeet je iedereen buiten die daar niet thuishoorde. De tafels van de geldwisselaars moesten eraan geloven, de stoelen van de duivenverkopers werden omvergegooid. Je boodschap op dat moment was er één van diepe verontwaardiging: ‘Er staat toch geschreven dat dit huis een huis van gebed moet zijn.’

Toen alles net een beetje opgeruimd was, brachten ze lammen en blinden naar binnen in de hoop genezen te worden en dat gebeurde, maar meteen kreeg je het aan de stok met de schriftgeleerden en de hogepriester. Ze stelden je gedrag en je handelen in vraag en waren hoogst verontwaardigd door je handelen. Zeer gevat werden ze van antwoord gediend, zoals je dat zo vaak deed.

Wat een dag van mixed feelings moet dat geweest zijn, een rollercoaster aan emoties. Het laatste bezoek aan deze grootstad, het eindstation in zijn leven als mens, onbegrepen, vooruitzichten als gebroken worden, bespuugd worden, geslagen worden en uiteindelijk gekruisigd worden en dat allemaal om de wil van je Vader te doen, Zijn ultieme liefdesoffer voor de mensheid.

Jezus, de meest charismatische persoon die ooit op deze wereld geleefd heeft, die ondanks zijn eigen emoties, hoop, vreugde, duidelijkheid, genezing en juiste antwoorden geeft op de vragen die gesteld worden.

 

We leven in deze tijd ook in een periode van mixed feelings, van vraagtekens, van emotionele rollercoasters. Bij ons thuis is het een drukte van jewelste. Waar het huishouden gecombineerd moet worden met thuiswerken en voltijds begeleiden van de kinderen. Kinderen die ook vragen hebben, die hun schoolvrienden missen, die graag antwoorden willen van mama en papa, maar die niet altijd krijgen. Kinderen die de bezorgdheid proeven rondom zich. Als ouders proberen we hen zo goed mogelijk te helpen, te midden van de vragen die je aan elkaar stelt:

Waar gaat het naartoe met de wereld? Hoe ontwaken we straks collectief uit deze corona nachtmerrie? Welke hoop koesteren we? Wat geeft ons vreugde in deze dagen? Verlangen we allemaal niet naar meer duidelijkheid? Hoe mooi zou het zijn als we ons gaan focussen op de zegeningen in plaats van op de verliezen? Hoe kunnen we brengers van goed nieuws zijn?

Bij het lezen over de blijde intrede van Jezus in Jeruzalem (Matth. 21:1-17), wat we gedenken met Palmzondag of Passiezondag, ontstaat bij mij de gedachten: “Hebben we niet allemaal, juist in deze tijd, meer Jezus nodig in ons leven. Iemand die in moeilijke omstandigheden hoop, duidelijkheid, vreugde, genezing en antwoorden geeft?”

 

 

Ilja’s vreugdebrengers: 

1) Mijn gezin: Samen quality time hebben met Ellen en de kinderen.
2) Prachtige natuur: Bovenop een bergtop met skilatten aan de voeten.
3) Lekker eten: Friet, stoofvlees, ne goeie klad mayonaise en een trappistje erbij.

Perspectief

De winter is niet mijn favoriete seizoen. Ik ben een zonnepaneeltje avant-la-lettre. Een zonnige zomer laadt steevast mijn ingebouwde batterijen op. Van die opslag in mijn cellen, kan ik in september dan nog heerlijk nagenieten.

Lees meer

(Over)leven

Ik beken. Ik scroll regelmatig een kwartiertje door gedachten van anderen. Hier en daar verschijnt een grappige quote en lacht een gelukzalige foto me toe. Leuke buurtinitiatieven bereiken mijn virtuele voordeur.

Lees meer

Iets over brood bakken

De bloem was vorige week helemaal uitverkocht in de meeste supermarkten. Iedereen ging aan het bakken: brood, cake en natuurlijk koekjes met de kids. Niks zo heerlijk in je huis als de geur van vers gebak.

Lees meer

De Shelter vzw
Aarschotsesteenweg 707
3012 Wilsele
BE0543.880.978
RPR Leuven