ONDERWIJS

Tips van een thuiswerker (Part 2)

Ilja Visee

1 april 2020

Hopelijk hebben de eerste vijf tips je een beetje op weg geholpen in de zoektocht naar productief thuiswerken. Zelf vind ik het boeiend en uitdagend, en al lijkt het eentonig, elke dag is toch weer anders. Tijd afbakenen en voldoende sociaal contact hebben, vind ik de grootste uitdaging. Niet van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat beschikbaar zijn voor iedereen en elkaar blijven “ontmoeten” zijn, zeker in tijden van ‘lock down light’, maar ook in normalere omstandigheden, niet simpel. De volgende vijf tips wil ik je graag meegeven in de hoop dat het plezier in thuiswerk alleen maar toeneemt.

 

 

1. Zorg dat je niet vereenzaamt.

Welke rol heeft je team wanneer je thuiswerkt? Bewaak je netwerken, zorg dat je niet vereenzaamt en dat je in contact blijft staan met je collega’s of mensen in je werknetwerk.

 

2. Geef transparantie.

Wat doet die eigenlijk den helen dag thuis? Hier loop ik zelf het hardst tegenaan: de drang me te moeten verantwoorden. Ik wil transparant zijn over de uren die ik werk, en het werk wat ik doe. Soms gaat dat zo ver dat ik me schuldig voel en het stemmetje van ‘je- doet- niet- genoeg’ de kop opsteekt. Het helpt mij om mijn uren te registreren en deze te delen met mensen in mijn netwerk. Dit haalt de angel er uit en geeft me ademruimte om mijn werk te doen.

 

3. Gun jezelf een tas koffie.

Prediker 4:6 roept op om af en toe een handje vol rust te nemen in plaats van beide vuisten te vullen met gezwoeg en najagen van wind. Op tijd en stond even de pauzeknop in drukken, helpt om de productiviteit te stimuleren.

 

4. Voel je niet schuldig als je een deadline mist.

Dit is inherent aan elke werksituatie, of je nu thuis werkt of niet. Soms lukt het niet, ook al heb je er hard voor gewerkt. Dus komt het sporadisch een keer voor dat je je deadline niet haalt. Dat is natuurlijk geen ramp. Morgen is er weer een dag.

 

5. Kom uit uw kot.

In deze #blijfinuwkot-tijden klinkt dit bijna als een controversiële vuistregel.
Maar niks zo productief als even naar buiten gaan, de benen te strekken, een rondje fietsen of naar de bakker een brood halen. Het geeft zuurstof aan je lichaam en energie aan je brein.

 

Perspectief

De winter is niet mijn favoriete seizoen. Ik ben een zonnepaneeltje avant-la-lettre. Een zonnige zomer laadt steevast mijn ingebouwde batterijen op. Van die opslag in mijn cellen, kan ik in september dan nog heerlijk nagenieten.

Lees meer

(Over)leven

Ik beken. Ik scroll regelmatig een kwartiertje door gedachten van anderen. Hier en daar verschijnt een grappige quote en lacht een gelukzalige foto me toe. Leuke buurtinitiatieven bereiken mijn virtuele voordeur.

Lees meer

Iets over brood bakken

De bloem was vorige week helemaal uitverkocht in de meeste supermarkten. Iedereen ging aan het bakken: brood, cake en natuurlijk koekjes met de kids. Niks zo heerlijk in je huis als de geur van vers gebak.

Lees meer

De Shelter vzw
Aarschotsesteenweg 707
3012 Wilsele
BE0543.880.978
RPR Leuven