ONDERWIJS

Tips van een thuiswerker

Ilja Visee

24 maart 2020

Opgeleid als gespecialiseerd verpleegkundige spoed en intensieve zorg, zat thuiswerk niet in mijn vakkenpakket. Tijdens de vijf jaar dat ik in het brandwondencentrum van Gasthuisberg heb gewerkt, was er geen sprake van telewerk. Ook nu, ten tijde van COVID-19 is er een deel van de bevolking waarbij dit onmogelijk is. Langs de andere kant zien we dat het hele land wordt aangemaand om van thuis uit te werken. Nadat ik gestopt ben als verpleegkundige, ben ik steeds meer van thuis uit gaan werken. Hoe rooskleurig het soms ook klinkt, we ondervinden nu allemaal aan de lijve dat het niet altijd even simpel is. Flexibiliteit, deadlines, discipline en pro- activiteit, zijn maar enkele ingrediënten die thuiswerken zo boeiend maken. Ondertussen heb ik 13 jaar ervaring met thuiswerk en geef ik je graag enkele tips mee.

 

1. Ontdek wanneer je het productiefst bent.

Op welk moment van de dag ben jij het productiefst? Toen ik begon met thuiswerk, werkte ik voor PJV. Mijn meest productieve uren zijn overdag. Hoe meer ik voor 17u gedaan krijg, hoe beter. Mijn schoonbroer en collega toen der tijd van EJV, was compleet het tegenovergestelde. Als hij goed wou doorwerken, ging hij ’s nachts werken, wanneer alles en iedereen stil was. Voor mij zou het niet werken, maar voor hem ging dat prima.

 

2. Richt je werkplek in

Nu iedereen thuis is, is het huis behoorlijk vol en is het soms zoeken naar een rustig plekje om door te kunnen werken. Zelf houd ik wel van afwisseling. Zo zal ik schrijven op een bepaalde plaats in huis en lezen weer op een andere. Om mijn creativiteit te stimuleren, ga ik graag even de deur uit. Bidden gebeurt dan weer op een andere plaats. Ik heb die afwisseling in omgeving nodig om productiever te zijn. Misschien heb jij het juist nodig om op één vaste plaats te werken. Probeer eens wat variatie te brengen in waar je werkt.

 

3. Plan per week, niet per dag.

Mijn bevinding bij thuiswerk is dat er altijd wel iets kan tussenkomen. Of het zijn de kinderen, of het is een onverwachte mail, of een verontrustende telefoon. Wat maakt dat als je van dag tot dag plant, deze planning al snel op de helling komt te staan. Niks zo frustrerend als geplande taken niet afkrijgen. Je loopt constant achter je werk aan. Plan daarom per week, zodat je kan schuiven in je taken en houd altijd een paar uren gereserveerd voor “onverwacht” werk.

 

4. Vier je successen

Zeker als je met grotere projecten bezig bent, helpt het om jezelf subdoelen te stellen en zo jezelf gaandeweg het proces, succeservaringen te geven. Dit houdt de spirit erin en stimuleert je om door te gaan.

 

5. Werk flexibel

Eerder klaar met wat je vandaag moest doen? Werk soms vooruit, als je tijd over hebt. Doe vandaag wat je voor morgen had gepland, zonder jezelf extra druk op te leggen. Prediker 9:10a zegt het mooi: “Doe wat je hand vindt om te doen en doe het met volle inzet.”

 

Hou ons in de gaten.

Volgende week geeft Ilja terug vijf tips om je thuiswerk naar een hoger niveau te tillen.

 

Perspectief

De winter is niet mijn favoriete seizoen. Ik ben een zonnepaneeltje avant-la-lettre. Een zonnige zomer laadt steevast mijn ingebouwde batterijen op. Van die opslag in mijn cellen, kan ik in september dan nog heerlijk nagenieten.

Lees meer

(Over)leven

Ik beken. Ik scroll regelmatig een kwartiertje door gedachten van anderen. Hier en daar verschijnt een grappige quote en lacht een gelukzalige foto me toe. Leuke buurtinitiatieven bereiken mijn virtuele voordeur.

Lees meer

Iets over brood bakken

De bloem was vorige week helemaal uitverkocht in de meeste supermarkten. Iedereen ging aan het bakken: brood, cake en natuurlijk koekjes met de kids. Niks zo heerlijk in je huis als de geur van vers gebak.

Lees meer

De Shelter vzw
Aarschotsesteenweg 707
3012 Wilsele
BE0543.880.978
RPR Leuven